חשיבה המצאתית שיטתית להעלאת רעיונות למוצרים / שירות חדשים
המטרה - לרכוש וליישם מתודלוגיה חדשנית להעלאת עשרות רעיונות למוצרים חדשים שלא באמצעות השוק (השיטה השכיחה כיום).
כיום, לרוב השיטה הנהוגה בארץ ובעולם לאיתור רעיונות למוצרים או לשירות חדשים היא לשאול את השוק / הלקוחות מה הבעיות או מה הצרכים שלהם.
בשלושת העשורים האחרונים התגלתה שיטה חדשה, מוכחת מחקרית, באמצעותה אין צורך לשאול את השוק בשלבים הראשונים של העלאת הרעיונות למוצרים או שירות חדשים. לשיטה קראו TRIZ ובעשור האחרון פותחה שיטת ה- ITRIZ.
בשיטות אלה גילו במחקר מקיף של כ- 2 מיליון פטנטים, שקיימות תבניות חשיבה מוכחות במעבר מהדור הישן לחדש, שאם משתמשים בהן, ניתן להפיק רעיונות המצאתיים ויצירתיים למוצרים ושירותים חדשניוים גם בלי לשאול את השוק. בשיטה זו, משתמשים בכ- 40 תבניות חשיבה וגם בתוכנות מובנות כדי לפתור בעיות במוצרים קיימים והמציא רעיונות חדשנייים.
במסגרת מחקר המשכי, שנעשה בארץ, צמצמו כמות הכלים לחשיבה בתבניות נבחרות מתוך אלה שפותחו במחקר הגדול הנ"ל. שיטת החשיבה הזו נקראת SIT - Systematic Inventive Theory, חשיבה המצאתית שיטתית.
הסדנא לפיתוח רעיונות המצאתיים / יצירתיים למוצרים / שירותים חדשניים
כוללת את הפרקים / הימים הבאים. ניתן לצמצם את היקף הסדנאות או להרחיבה בהתאם לתיאום עם הלקוח ובהתאמה לצרכיו:
- סדנא 1 - מגבלות חשיבה והדרך להתגבר עליהן ; תבניות חשיבה וקבעונות חשיבה המגבילים אותנו בפיתוח רעיונות למוצרים ושירותים חדשניים ; לימוד ותרגול שישה כלי חשיבה: החסרה, איחוד, חלוקה, הכפלה, הוספת מימד והתאמה לסביבה + שני תנאים מספיקים: "העולם הסגור" ותנאי השינוי האיכותי להפקת רעיונות המצאתיים.
- סדנאות 2, 3 - תרגול פרקטיקום בהעלאת רעיונות המצאתיים / יצירתיים במגוון תחומי עסקים וקווי מוצרים לתרגול השיטה וכליה ; לימוד "בנק הרעיונות" ; לימוד עקרונות ניהול "בנק הרעיונות" ברעיונות שיועלו במהלך היום ; לימוד ותרגול סידור הרעיונות ב"בנק רעיונות" ; גיבוש קריטריונים לדירוג ומיון הרעיונות ב"בנק" ; לימוד ותרגול סינון הרעיונות ברמות חדשנות שונות.
- הכנה לסדנא 4 - פרקטיקום בקווי מוצרים של החברה / המפעל: הכנת המוצרים / קווי המוצרים שבהם רוצים להמציא רעיונות חדשניים ; ההכנה כוללת פירוק למרכיבים ותכונות של המוצר המוביל, בירור מרכיבים ומגבלות קיימים ובשוק ועוד,
- סדנא 4 - לימוד שיטת חשיבה חדשה לדיון ברעיונות חדשניים "ששת הכובעים של דה בונו" ; תרגול בשיטת "ששת הכובעים" על נושאים כללים ועל נושאים אקטואליים של החברה ; החלטה על כיווני עובדה בסדנא 4.
- סדנא 5 - עבודה בצוותים על הכיוון שנבחר לחדשנות להמצאת רעיונות חדשניים, תוך שימוש בכלי החשיבה ; הצגת הרעיונות ; התאמת "כובעים" לבן, צהוב, ושחור לכל רעיון ; סידור הרעיונות בדף דירוג ; גיבוש קריטריונים רלבנטיים לדירוג ; דירוג אישי ; שיבוץ ב"בנק הרעיונות" ומציאת ממוצע וסטיית תקן שמראה מי יודע יותר ומי פחות ; דיון על "ישור קו" ואם צריך דירוג מחדש ; מיון הרעיונות לפי רמות החדשנות ורמות הסיבוך והשקעות המשאבים הנדרשת לישום .
- סדנא 6 - לימוד ותרגול הכנת קונספט שיווקי לרעיונות חדשניים ; לימוד ותרגול הכנת מבחן קונספט שיווקי = הדרך לשאול את השוק בצורה מדגמית על "כוונת קנייה", משוב על ערכים / תועלות / הבטחות שיווקיות ודעתם של הנשאלים באופן חופשי מול שאלון הקונספט השיווקי ; מיפוי הלקוחות / הספקים שאליהם יפנו עם השאלון ; הדרך לניתוח התוצאות של שאלון הקונספט השיווקי.
- סדנא 7 - גיבוש תכניות עבודה עקרוניות לשיום הרעיונות המובילים ברמות השונות ; גיבוש מנדט לצוות החדשנות ; התווית כיוונים להקמת צוותי פעולה בתוך החברה / המפעל.
השיטה מאפשרת להעלות את הרעיונות בתוך הארגון עצמו, לבצע סינון פנימי ורק אחרי גיבוש הקונספט למוצר / לשירות לשאול את השוק מה דעתו.
תהליך זה הרבה יותר אפקטיבי ומאפשר העלאת רעיונות למוצרים חדשים באופן שוטף ומצמיח ובאופן שיפתיע כל פעם את המתחרים מחדש.
הסדנא לפתרון בעיות טכנולוגיות
זוהי סדנא המיועדת למפעלים וחברות העוסקות בפיתוח / יצור / שיווק של מוצרים ושירותים טכנולוגיים כדי לפתור בעיות שלא ניתן לפתרן בדרכים רגילות.
היא דומה במבנה שלה לסדנא הנ"ל לפיתוח רעיונות חדשניים למוצרים ושירותים. במסגרתה, ניתן לבחור להשתמש בשיטה העולמית ITRIZ או בשיטת SIT.
שיינמן חדשנות אסטרטגית שותפה של חברת Ideation International ממישיגן / דטרויט בארה"ב וניתן להזמין את מדעני החברה בארה"ב לפתור בעיות אמיתיות בשיטת ITRIZ.
בשתי השיטות ניתן לחסוך מאות אלפי דולרים בשנה מפתרון הבעיות ולהוביל את הארגון לפריצות דרך המשכיות ולאורך זמן בשימוש בכלי השיטה הנבחרת.
הנושאים העיקריים, בנוסף / במקום נושאים מקבילים בסדנאות הנ"ל
- כלי החשיבה לפתרונות המצאתיים - לומדים ומתרגלים שישה כלי חשיבה ושני תנאים מספיקים לפתרונות המצאתיים.
- תרגול ברמות קושי - מתרגלים את השיטה בעבודה של הצוותים בסדנא על בעיות מדרגות קושי שונות בתחומי עסקים שונים מזה של הארגון.
- בחירת בעיות שפתרונן יחסוך לארגון מאות אלפי דולרים - הארגון בוחר בעיות שלא ניתן לפתרן בדרך רגילה.
- ניסוח הבעיות - בחלק זה מנספחים את הבעיות מול שאלון מובנה, שבאמצעותו ניתן כבר להגיע לכמה אבחנות שמאפשרות צורת הסתכלות שונה וגישה לפתרונות שלא היו זמינים קודם ; מכינים את הבעיה לניתוח של תנאי המשתנה האיכותי.
- פתרון הבעיות - פותרים בעיות נבחרות של הארגון בצוותי עבודה בשימוש בכלי השיטה הנבחרת. קיימת אפשרות שהמדענים של Ideation. יפתרו בעצמם את הבעיות ויכינו את רישום לפטנטים שיווצרו ברמה העולמית.
- דירוג, מיון וסינון הפתרונות, שעולים בתוך "בנק רעיונות".
- יתר הנושאים - כמו בסדנא לפיתוח רעיונות למוצרים ושירותים חדשניים. |